Torturi

Tort Alba ca zapada

Tort Alba ca zapada

Tort Alba ca zapada este un tort nemaipomenit cu crema de lamaie si foi coapte pe dosul tavii. Am folosit reteta clasica de Alba ca zapada, prajitura copilariei si am facut un tort delicios pentru ziua tatalui meu.

De-a lungul timpului, au aparut multe variante ale acestei prajituri, insa tot cea veche este cea mai buna. Sau cel putin asa ne place noua.

Sfaturi!

  • Ies 7 foi cu diametrul de 24 de cm  din aceasta compozitie sau 4 foi mari cat tava aragazului ( asta daca doriti sa faceti prajitura)
  • Foile se coc foarte repede, in 7-8 minute sunt gata. Ne dam seama ca sunt coapte suficient atunci cand incep sa se aureasca pe margini.
  • Foile coapte sunt casante, se rup numaidecat. Se desprind usor de hartia de copt dupa ce se racesc, insa cu mare atentie.

Ingrediente foi :

  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de zahar
  • 10 linguri de ulei
  • 2 oua
  • 1 lingurita rasa de amoniac
  • zeama de lamaie
  • faina aproximativ 500-520 de grame. 

Ingrediente crema:

  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de faina
  • 8 linguri de zahar
  • 150 g unt
  • coaja de la o lamaie
  • zeama de la 1  lamaie
  • + nuca de cocos pentru ornat 

1.Pentru prepararea foilor :  amestecam intr-un bol ouale, zaharul, uleiul si laptele. Amestecam bine totul cu un tel pana topim zaharul.

2.Adaugam sarea si amoniacul dizolvat in putina zeama de lamaie si apoi adaugam faina putin cate putin pana obtinem un aluat omogen, potrivit de tare care nu se lipeste de maini.

3.Lasam aluatul sa se odihneasca pentru 10-15 minute, timp in care se incinge cuptorul. Impartim aluatul in 7 parti si intindem fiecare foaie cat mai subtire pe foaie de copt. Asezam tava deasupra foii intinse si decupam astfel incat sa aiba toate foile aceeasi dimensiune.

4.Luam cu tot cu hartia de copt pe care le intindem si coacem foile pentru tort pe dosul tavii in cuptorul preincalzit la 200 de grade. In aproximativ 7-8 minute sunt gata.

5.Pentru a prepara crema puneti int-o cratita faina, zaharul, coaja de lamaie si turnati lapte putin cate putin pentru a forma o pasta. Puneti cratita la fiert, la foc mic si amestecati continuu pana ce crema se ingroasa.Se adauga zeama de la o jumatate de lamaie si se lasa la racit.

Cand mai este doar putin calduta crema, mixati crema adaugand putin cate putin din untul la temperatura camerei.

6.Pentru ansamblarea tortului se tapeteaza cu folie alimentara tava pe care s-au copt foile, se pune prima foaie si o parte din crema, a doua foaie si iarasi crema, si tot asa pana la ultima foaie, dar oprim 3-4 linguri de crema pentru ultima foaie. Se intinde bine crema pe ultima foaie si se presara nuca de cocos.

Se infasoara tortul in folie alimentara si se da la frigider pentru cel putin 12 ore. Punem un tocator sau o greutate deasupra. Portionam a doua zi si mai presaram nuca de cocos si ornam cu jumatati de lamaie. Pofta buna!

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker