Tort cu afine si lemon curd
Tort cu afine si lemon curd
Tort cu afine si lemon curd – un tort deosebit pe care l-am facut impreuna cu cele 2 ajutoare de nadejde ( sotul si fetita). Dureaza mai mult coacere celor trei blaturi, dar nu este dificil deloc de facut. Cat timp am copt blaturile, am preparat si crema si asa am prins doi iepuri dintr-o lovitura.
Tipsuri prntru Tort cu afine si lemon curd
- Baturile se fac inainte cu o zi de umplerea tortului, se infoliaza si se pastreaza perfect pana a doua zi.
- Se poate face si crema inainte cu o zi, se acopera cu folie alimentara pentru a nu face crusta si se pastreaza la frigider. De fapt, crema se poate pastra chiar 3-4 zile la frigider.
- Blaturile se pozitioneaza invers atunci cand ornam tortu, adica cu partea de jos in sus.
- Fiind un blat umed, nu mai este nevoie de insiropare, insa eu am ales sa il insiropez foarte,foarte putin.
Ingrediente blaturi:
- 500 gr afine
- 5 oua
- 200 ml iaurt
- 200 gr unt
- 150 ml lapte
- 250 gr zahar
- 400 gr faina
- 1 plic de praf de copt
- esenta de vanilie
- 1 lingura zaeama de lamaie
- un praf de sare
Ingrediente lemon curd:
- zeama si coaja de la 3 lamai
- 200 gr zahar
- 75 gr unt cu 80 % grasime
- 2 oua
- 1 galbenus
Ingrediente crema pentru ornat:
- 100 de gr crema de branza gen Philadelphia
- 200 ml frisca lichida indulcita
- 3 linguri de zahar pudra
- + 200 gr afine pentru ornat
Optional: – sirop facut din 100 ml apa calduta + 1 lingura de zahar
Mod de preparare.
1.Mai intai pregatim blaturile. Amestecam intr-un bol faina cu praful de copt si cu praful de sare. Laptele il amestecam cu iaurtul si cu esenta de vanilie.
2.Mixam untul moale impreuna cu zaharul, apoi adaugam ouale treptat si mixam dupa fiecare.
3.Adaugam jumatate din cantitatea de faina, apoi compozitia de iaurt, apoi restul de faina si incorporam usor cu o spatula dupa fiecare etapa.
4.Afinele spalate le uscam si le amestecam cu 2 linguri de faina apoi le adaugam compozitiei de blat si incorporam usor cu spatula. Adaugam si zeama de lamaie.
5.Impartim compozitia in mod egal in 3 parti si coacem fiecare parte in tava tapetata cu hartie de copt. Coacem fiecar blat aproximativ 30 de minute.
6.Intre timp pregatim lemon curd-ul. Razuim lamaile direct in cratita antiaderenta in care vom face crema. Adaugam si zeama lamailor, zaharul, untul taiat rece cubulete si ouale + galbenusul, amestecam si punem compozitia la bain -marie sau la foc foarte-foarte mic. Amestecam continuu cand incepe sa se incalzeaca compozitia si avem grija sa nu fiarba crema. In aproximativ 25-30 de minute este gata. Cand se raceste, se mai ingroasa, nu va faceti griji. Transferam crema fierbinte intr-un bol si o acoperim cu folie alimentara. Asta este momentul cand gustam crema. Mai intai o lingurita, apoi alta, dar atentie! Trebuie sa mai ramana si pentru tort 🙂
7. Pentru asamblare punem mai intai un blat, il acoperim cu jumate din crema, apoi urmatorul si il acoperim si pe acesta cu restul de crema. Acoperim cu ultimul blat. Daca doriti, puteti sa pulverizati putin sirop deasupra fiecarui blat, eu am adaugat putin sirop, desi nu era neaparat nevoie. Tortul il acoperim cu crema facuta din crema de branza, zaharul pudra si frisca lichida. Aceasta se face cel mai simplu: punem crema de branza intr-un bol, adaugam frisca lichida, zaharul si amestecam cu o spatula 1 minut pana cand se incorporeaza bine aceste ingrediente.
Ornam cu afine dupa preferinta. Tortul trebuie sa stea la rece cel putin 7-8 ore pentru a se patrunde bine blaturile si pentru a se intrepatrunde perfect gusturile. Este un deliciu. Pofta buna!