Saratele cu smantana
Saratele cu smantana
Saratele cu smantana sunt delicioase, ideale atunci cand avem musafiri sau doar ca o gustare. De fiecare data le fac cu untura, insa daca nu aveti, o puteti inlocui cu unt.Imi amintesc cum in copilarie veneam cu prieteni acasa pe nepusa masa. Niciodata mama nu se supara si Imediat punea si framanta o compozitie de saratele. Era preparatul ce o scotea din incurcatura. Cand ne aducea saratele calde, sa vezi bucurie pe noi ca altceva nu aveam. Asta este reteta ei veche, insa pe parcurs am mai adaptat-o. Ea folosea doar apa, eu am adaugat si putin lapte. Am adaugat si smantana si au iesit si mai delicioase.
Cateva sfaturi!
- Din aceasta compozitie ies 2 tavi de saratele.
- Se poate pune o foaie de aluat in tava si abia apoi sa se portioneze, insa saratelele nu vor fi prea bine definite. Eu am intins aluatul, l-am portionat si am pus saratelele in tava cu mic spatiu intre ele.
- Untura se poate inlocui cu unt.
- Deasupra se poate presara chimen, mac sau susan sau chiar branza telemea.
- Aluatul nu se lasa la dospit, imediat ce am framantat saralele, intindem foi, le taiem si le dam la cuptor.
Ingrediente:
- 1 ou
- 25 g drojdie
- 150 ml apa calduta
- 100 gr smantana
- 100 gr untura
- aprox.500 g faina
- 1 lingurita de sare grunjoasa
- 1 galbenus + 1 lingurita de lapte pentru uns
- seminte de chimen, mac si susan.
Mod de preparare.
1.Dizolvam drojdia in apa calduta.
2. Adaugam oul, untura, smantana si amestecam.
3. Adaugam faina si sarea si framantam un aluat nelipicios. Daca le vreti mai sarate, puteti adauga mai multa sare.
4.Intindem foi pe blatul presarat cu faina si taiem saratele. Le punem in tava tapetata cu hartie de copt.
5.Ungem saratelele cu galbenus batut cu 2 linguri de lapte si presaram semintele.
6. Coacem saratelele la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 18-20 de minute sau pana cand se rumenesc frumos. Pofta buna!