Prajitura cu gem si aluat razuit
Prajitura cu gem si aluat razuit
Prajitura cu gem si aluat razuit este o prajitura extrem de frageda si delicioasa, care se poate face cu orice gem aveti la indemana. Eu am folosit un gem de zmeura, dar mi-ar fi placut sa incerc si cu gem de visine sau capsuni. Reteta este cea veche, din caietul cu retete. Din categoria prajiturilor fragede, va recomand si prajitura Rudy, o prajitura delicioasa cu crema de branza si blat fraged cu cacao.
- Untura se poate inlocui cu unt.
Ingrediente:
- 1 ou
- 250 g untura
- 200 g zahar
- 50 g smantana ( 1 lingura)
- 450-470 g faina
- 1 borcan de gem
- 1 plic de zahar vanilat
- 1 plic de praf de copt
- esenta de vanilie
- un praf de sare
- nuca
- zahar pudra
Mod de preparare prajitura cu gem si aluat razuit – reteta veche.
1. Mai intai amestecam untura cu smantana, cu zaharul si zaharul vanilat.
2.Adaugam apoi oul, sarea, esenta de vanilie si praful de copt si amestecam bine.
3. Adaugam faina si framantam un aluat moale, dar nelipicos.
4. Impartim aluatul in 2 parti, una mai mare si una mica, pe care le infasuram in folie alimentara si le dam 1 ora la congelator.
5. Ungem o tava cu ulei, o tapetam cu faina si apoi intindem cu degetele partea cea mai mare de aluat.
6. Ungem aluatul intins in tava cu gem, adaugam nuca taiata mai mare si radem deasupra bila cea mai mica de aluat. Avem grija ca aluatul ras sa acopere uniform prajitura.
7. Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 200 de grade pana cand se rumeneste frumos deasupra ( aprox.35 de minute). Lasam sa se raceasca, apoi o portionam. Pofta buna!