Cremes sau Crempita
Cremes sau Crempita
Cremes sau Crempita – una dintre cele mai gustoase prajituri cu foi de aluat coapte, umplute apoi cu crema delicioasa de vanilie si frisca.
Cremsnit, crempita sau placinta cu crema?
- Oricare varianta de denumire este perfect corecta. Daca germanii o numesc cremeschnitte (placinta cu crema), maghiarii ii zic kremes, iar in Croatia, Serbia si Slovenia se numeste krempita. Eu o cunosc sub denumirea de cremsnit.
Sfaturi!
- Pentru ca feliile de cremă să-și păstreze forma la tăiere, cea de-a doua foaie de aluat este deja tăiată și așezată pe cremă, astfel încât numai baza de foietaj să fie tăiată.
- Atunci cand portionam prajitura, lama cutitului este trecuta prin apa fierbinte si stearsa cu un servetel de bucatarie.
Ingrediente:
- 1 pachet aluat foietaj
- 4 galbenusuri
- 550 ml lapte
- 180 gr zahar
- 4 linguri cu faina
- 300 gr frisca lichida
- coaja de lamaie razuita
- 1plic gelatina
- esenta de vanilie
- zahar vanilat
Mod de preparare.
1.Mai intai lasam aluatul foietaj la dezghetat. Daca este impartit in 2 parti, este perfect. Daca nu, il impartim noi.
2. Punem una dintre foi intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o intepam din loc in loc cu o furculita. O acoperim cu alta hartie de copt si asezam deasupra ei o alta tava de aceeasi dimensiune. Acest lucru va impiedica aluatul foietaj sa creasca foarte mult. Coacem foia de aluat foietaj 20-25 de minute maxim la cuptorul preincalzit la 200 de grade.
3.Cea de-a doua foaie de aluat o taiem in patrate pe care, la fel, le punem in tava tapetata cu hartie de copt lasand putin spatiu intre ele. Le acoperim cu hartie de copt si asezam deasupra o alta tava.
4.Pentru crema amestecam galbenusurile cu zaharul si cu faiana sau amidonul. Adaugam laptele in fir subtire si punem la foc mic pana cand se ingroasa ca o budinca. Lasam la racit amestecand din cand in cand.
5.Divolvam gelatina in apa calda si o amestecam cremei. Dam 10-15 minute crema la rece.
6.Punem pria foaie de aluat foietaj in tava in care am copt-o. Adaugam crema si dam inca 15 minute la frigider.
7.Mixam frisca lichida si o nivelam deasupra cremei. Acoperim prajitura cu patratelele de aluat si portionam cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte. Pudram prajitura cu zahar pudra.
Pofta buna!