DiverseIn lumea ciocolatei

Ciocolata – cel mai iubit desert din lume

Ciocolata – cel mai iubit desert din lume

Ciocolata – cel mai iubit desert din lume, este produsa dintr-un amestec de cacao, lapte si zahar, in trecut fiind spranumita „hrana zeilor”.

Boabele de Cacao

Cristofor Columb a fost cel care a luat contact pentru prima data cu boabele de cacao in anul 1502. Initial, ciocolata a fost o bautura. Ciocolata provine din boabele de cacao ce cresc în copacul cacao. Această specie de copac se întâlneşte în Mexic, Sudul şi Centrul Americii.

Arborele de cacao este un arbore cu o inaltime care variaza intre 5 si 10 m ce are nevoie de un climat calduros si umed pentru a se dezvolta si a produce pastaile de cacao. Pastaile de cacao se culeg manual si se sparg pentru a aduna boabele de cacao. Acestea sunt lasate la macerat, timp in care devin maronii, iar mai apoi la uscat. Inca de la plantare si pana la recoltare, boabele de cacao necesita multa munca.

La jumătatea secolului al 17-lea, Țările de Jos (inclusiv Belgia) au făcut cunoștință cu minunatul produs, iar Elveția a început producția 200 de ani mai târziu.

Consumata cu moderatie, ciocolata are efecte benefice pentru organism printre care se numara antioxidantii, dar si multe substante stimulante.

Beneficiile ciocolatei

  • Consumul de cacao sau ciocolata amaruie este benefic asupra sistemului circulator.
  • Se spune că mirosul ciocolatei poate crește intensitatea undelor cerebrale theta, ceea ce duce la o stare de relaxare imediată.
  • S-a demonstat că ciocolata are un efect pozitiv in situaţiile de stres, de oboseală și suprasolicitare psihică, consumul acesteia conducând la o stare de calm și la un nivel imbunătatit de concentrare. Mai mult decât atât, consumul de ciocolată stimulează producerea endorfinelor (“hormon al fericirii”), având ca efect nu doar o stare de bună dispozitie, ci contribuind chiar și la prevenirea depresiei și a altor afectiuni psihice.
  • In plus, ciocolata are efecte benefice în lupta împotriva bolilor cardio-vasculare. Acest lucru nu este valabil și in cazul ciocolatei albe deoarece aceasta nu contine cacao.

In ciuda acestor beneficii, ciocolata trebuie consumata cu moderatie. Altfel, aceasta poate duce la obezitate datorita numarului sau mare de calorii.

Ciocolata poate duce si la insomnii datorita cafeinei continuta de cacao.

Interesant!

  1. Aeroportul din Bruxelles este cel mai mare vânzător de ciocolată din lume. Vânzătrile de acolo sunt de peste 800 de tone de ciocolată în fiecare an.
  2. Oamenii de stiinta au descoperit ca ciocolata stimulează mai bine creierul si ajută la producerea mai multor endorfine decat sarutul.
  3. Expertii avertizeaza ca, din cauza incalzirii globale care ameninta arborii de cacao, in aproximativ 20 de ani ciocolata ori va disparea de pe piata, ori va fi foarte de scumpa.
  4. Un ingredient care se regaseste in ciocolata este lecitina, un foarte bun emulsifiant, care reduce nivelul de vascozitate al ciocolatei atunci când e topita.

Cele mai iubite prajituri cu ciocolata

  1. Kinder felie de lapte cu ciocolata

2. Eclere cu ciocolata

3.Islak chec 

4.Biscuiti cu portocala si ciocolata

Biscuiti cu ciocolata si portocala

Tort Trufa de ciocolata

Tort trufa de ciocolata

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker