Prajitura Craiasa Zapezii
Prajitura Craiasa Zapezii
Prajitura Craiasa Zapezii este una dintre cele mai bune prajituri gustate vreodata. Are doua straturi de crema, budinca de casa, frisca si biscuiti. Imi place sa fac aceasta prajitura de Craciun, insa merge perfect in orice moment al anului, merge perfect si pe un platou de prajituri festive. Merge si asa, fara nicio ocazie, cum am facut eu.
Cateva sfaturi!
- Crema fierbinte se imparte in doua boluri. intr-unul adaugam ciocolata si o omogenizam, in altul esenta de vanilie. Este nevoie sa acoperim aceste 2 boluri cu folie alimentara pentru a evita formarea unei pojghite deasupra cremei.
- Inlocuiri. Amidonul alimentar folosit la prepararea cremei se poate inlocui cu faina, insa acesta ajuta crema sa devina mai fina.
- Reteta spornica. Prajitura Craiasa Zapezii este o prajitura foarte spornica, ies aproximativ 18 portii.
- Reteta usoara. Aceasta prajitura se prepara usor. Se face un blat, apoi crema si se asambleaza prajitura finalizand cu un strat de frisca.
Ingredinete blat:
- 5 albusuri
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri de faina
- 3 linguri de ulei
- 1 plic de praf de copt
- un praf de sare
- esenta de vanilie
Ingrediente creme:
- 5 galbenusuri
- 5 linguri de zahar
- 500 ml lapte
- 2 linguri de faina
- 2 linguri cu amidon alimentar
- 100 gr unt
- 100 gr ciocolata
- esenta de vanilie
- esenta de rom
Ingrediente suplimentare: 200 ml frisca lichida, 1 pachet de biscuiti Petit Beurre, 100 ml lapte
Mod de preparare.
1.Mai intai preparam blatul. Mixam albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul. Adaugam uleiul si mai mixm sa-l incorporam. Adaugam faina, praful de copt si esenta si incorporam cu o spatula. turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si o coaceam timp de 25-30 de minute in cuptorul preincalzit la 200 de grade.
2.Pentru crema punem galbenusurile intr-o cratita antiaderenta, adaugam zaharul, faina, amidonul si laptele in fir subtire. Amestecam bine sa nu ramana cocoloase si punem crema la fiert pana cand devine ca o budinca. Impartim crema fierbinte in 2 boluri. intr-un bol adaugam ciocolata si esenta de rom. Am folosit 50 de grame de ciocolata amaruie si 50 de grame de ciocolata cu lapte. Amestecam bine crema. In celalalt bol aduagam esenta de vanilie. Ambele boluri le acoperim cu folie alimenara si lasam crema la racit.
- Dupa ce cremele se racesc, le mixam pe fiecare cu ctae 50 de gr de unt.
3.Trecem la asamblarea prajiturii. Insiropam blatul cu 6-7 linguri de lapte caldut si adaugam crema de vanilie. Adaugam un strat de biscuiti trecuti 7-8 secunde prin lapte caldut, apoi adaugam crema de ciocolata. dam prajitura 5 minute la frigider, timp in care mixam frisca. Eu am folosit Creme Patisserie de la Meggle.
4.Acoperim prajitura cu frisca si dam la rece pentru cel putin 2-3 ore. Portionam cu un cutit cu lama lata trecuta prin jetul de apa fierbinte ( sau nu!). Putem presara nuca de cocos. Pofta buna!