Dulceata de pere
Dulceata de pere
Dulceata de pere este una dintre cele mai aromate dulceturi de toamna. Se poate face dulceata din pere combinate cu gutui pentru un plus de aroma, insa eu am prepferat sa fac doar din pere. Din aceasta compozitie mi-au iesit 5 borcane mici de dulceata.
Perele
- Perele sunt fructe moi si zemoasa pline de vitamine si de beneficii pentru sanatate. Sunt sarace in calorii, imbunatatesc digestia si mentin sanatatea parului si a pielii datorita prezentei Viatminei A.
Sfaturi preparare dulceata de pere:
- Imediat ce stingem focul dulcetii, o punem in borcane( asa fierbinte). Sub fiecare borcan asezam lama unor cutite sau coada furculitelor.
- Strangem capacele borcanelor imedita ce le umplem cu dulceata, le acoperim cu un prosop si le lasam in acelasi loc sa se raceasca.
- Reteta usoara. Reteta de dulceata este diferita de cea de gem, insa este o reteta usoara, care necesita timp.
Ingrediente:
- 1,5 kg pere
- 1,5 kg zahar
- 130 gr apa
- zeama de la o lamaie
- un baton de scortisoara
Mod de preparare.
1.Mai intai cantarim perele. Cantitatea fructelor trebuie sa coincida cu cantitatea de zahar folosita. Daca aveti pere coapte bine, din alea moi si zemoase, puteti reduce putin cantitatea de zahar folosita.
2.Punem intr-o oala zaharul amestecat cu apa si il punem la foc mediu sa se topeasca. In acest timp taiem perele, iar la 1-2 minute mergem si amestecam in zahar. Nu trebuie lasat sa se arda. Acest procedeu de topire a zaharului mi s-a parut cel mai lung. Cand zaharul incepe sa se topeasca am adaugat si zeama de la lamaie. In momentul cand zaharul se topeste, siropul incepe sa clocoteasca. Il lasam aproximativ 3-4 minute sa clocoteasca, apoi adaugam cuburile de pere. Mai lasam pe foc aproximativ 4-5 minute ( timp in care nu amestecam in oala) apoi dam oala deoparte si adaugam batonul de scortisoara. Lasam la racit 3-4 ore.
3.Adunam cu o spumiera perele din sirop si le punem pe un platou. Punem din nou siropul la fiert si il lasam pana cand trece testul ” picatura din farfurie” adica punem o picatura de sirop pe farfurie si il lasam sa se raceasca. Daca picatura nu curge, siropul este gatit suficient.
4.Adaugam din nou perele si mai lasam pe fac inca 4-5 minute. Turnam dulceata fierbinte in borcane. sterilizate.
Sterilizarea borcanelor nu este un procedeu dificil. Punem in tava aragazului borcanele si capace noi pentru acestea. Punem tava in aragaz si pornim cuptorul la 150 de grade. Lasam aproximativ 15 minute borcanele la sterilizat.
Preparate la care putem folosi dulceata