Gem de prune cu nuci
Gem de prune cu nuci
Gem de prune cu nuci este atat de aromat si de bun, ideal pentru a completa colectia ” din camara”. Iar fetita mea il adora, iar asta ma bucura si mai mult.
Ingrediente:
- 2,6oo kg prune curatate de samburii ( 4 kg de prune cu samburi)
- 700 g zahar
- 200 g nuci taiate grossier
- 4-5 picaturi de zeama de lamaie
Mod de preparare.
1.Mai intai curatam prunele de samburi.
2. Punem prunele curatate intr-o ctatita incapatoare si adaugam zaharul. Amestecam. Eu am avut prune coapte bine si au fost cam dulci, asa ca nu am folosit mult zahar.
3.Punem prunele la foc mic pana cand incepe sa apara spuma deasupra. Spumam usor. Lasam gemul la foc mic pana cand se ingroasa suficient. Este ” suficient” in momentul in care atunci cand punem un strop de gem pe farfurie si lasam 1 minut sa se racoreasca, aceasta nu curge. Tineti cont de faptul ca atunci cand se raceste se ingroasa mai mult.
4. Imediat ce stingem focul gemului, adaugam nucile taiate grossier si zeama de lamaie si tot imediat il punem in borcanele spalate si sterilizate. Sterilizam borcanele astfel: le spalam si le punem in cuptorul preincalzit la 150 de grade pentru 20 de minute. Le lasam la racit si punem in ele gemul fierbinte. Strangem capacele si lasam la racit. Este foarte gustos acest gem.