PrajituriRetete Vechi
Galuste sau gomboti cu prune

Galuste sau gomboti cu prune
Galuste sau gomboti cu prune – un desert extrem de gustos si de aromat, un desert de toamna. Galustele cu prune ne-au placut tare mult. La noi, in zona de sud a tarii, nu sunt foarte frecvente aceste galuste, insa de ceva timp tot asteptau pe lista cu preparate ” de facut” . Va recomand cu drag sa le incercati. Se prepara foarte usor si sunt senzational de gustoase!
Bine de stiut
- Mi-au ieist 15 galuste cu prune din ingredientele date.
- Daca avem prune mari, atunci este recomandat sa folosim doar jumatate de pruna pentru fiecare galusca.
- Fierbem cartofii neaparat cu coaja pentru ca acestia sa-si pastreze amidonul si sa nu fie nevoie sa adaugam prea multa faina.
Ingrediente galuste:
- 500 gr cartofi ( 3 cartofi medii)
- 200 gr faina
- 2 oua
- 30 gr gris
- sare
- 7-8 prune
Pentru invelisul aromat:
- 150 gr pesmet
- 150 gr zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 40 gr unt
- 1 lingura cu ulei
Cum preparam galuste sau gomboti cu prune
- Mai inati spalam bine cartofii si ii punem la fiert.
- Intre timp ne ocupam de pesmet pentru invelisul galustelor. Punem untul impreuna cu uleiul intr-o tigaie la foc mediu. Cand se topeste untul adaugam pesmetul. Amestecam continuu pana cand pesmetul devine maroniu. Punem pesmetul intr-un bol si il lasam sa se raceasca. Dupa ce acesta s-a racit, adaugam zaharul si scortiosara si amestecam bine.
- Cartofii fierti ii curatam de coaja si ii pasam ca pentru piure. Adaugam ouale, faina si aprox. 1/2 lingurita de sare. Nu trebuie sa framantam prea mult aluatul, ci doar cat sa se amestece ingredientele.
- Punem o oala cu apa la fiert si adaugam o lingurita de sare grunjoasa in ea. In aceasta apa clocotita vom fierbe galustile.
- Umezim mainile si luam aluat cat o pruna pe care il aplatizam in palma. Adaugam cate o jumatate de pruna si o imbracam bine in aluat. Incercam sa luam atata aluat in mana cat este si pruna de mare. Umezim mainile pentru fiecare galusca.
- Fierbem galustile aprox inca 5 min din momentul in care acestea se ridica la suprafata.
- Imediat ce scoatem cate o galusca o rostogolim bine prin pesmet. Pofta buna!
M-am insirat de la doamna Laura Laurentiu pentru prepararea acestor galuste, uitati aici reteta.