PrajituriRetete Vechi

Galuste sau gomboti cu prune

Galuste sau gomboti cu prune

Galuste sau gomboti cu prune – un desert extrem de gustos si de aromat, un desert de toamna. Galustele cu prune ne-au placut tare mult. La noi, in zona de sud a tarii, nu sunt foarte frecvente aceste galuste, insa de ceva timp tot asteptau pe lista cu preparate ” de facut” . Va recomand cu drag sa le incercati. Se prepara foarte usor si sunt senzational de gustoase!

Bine de stiut

  • Mi-au ieist 15 galuste cu prune din ingredientele date.
  • Daca avem prune mari, atunci este recomandat sa folosim doar jumatate de pruna pentru fiecare galusca.
  • Fierbem cartofii neaparat cu coaja pentru ca acestia sa-si pastreze amidonul si sa nu fie nevoie sa adaugam prea multa faina.

Ingrediente galuste:

  • 500 gr cartofi ( 3 cartofi medii) 
  • 200 gr faina
  • 2 oua
  • 30 gr gris
  • sare
  • 7-8 prune 

Pentru invelisul aromat:

  • 150 gr pesmet
  • 150 gr zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 40 gr unt
  • 1 lingura cu ulei 

Cum preparam galuste sau gomboti cu prune

  1. Mai inati spalam bine cartofii si ii punem la fiert.
  2. Intre timp ne ocupam de pesmet pentru invelisul galustelor. Punem untul impreuna cu uleiul intr-o tigaie la foc mediu. Cand se topeste untul adaugam pesmetul. Amestecam continuu pana cand pesmetul devine maroniu. Punem pesmetul intr-un bol si il lasam sa se raceasca. Dupa ce acesta s-a racit, adaugam zaharul si scortiosara si amestecam bine.
  3. Cartofii fierti ii curatam de coaja si ii pasam ca pentru piure. Adaugam ouale, faina si aprox. 1/2 lingurita de sare. Nu trebuie sa framantam prea mult aluatul, ci doar cat sa se amestece ingredientele.
  4. Punem o oala cu apa la fiert si adaugam o lingurita de sare grunjoasa in ea. In aceasta apa clocotita vom fierbe galustile.
  5. Umezim mainile si luam aluat cat o pruna pe care il aplatizam in palma. Adaugam cate o jumatate de pruna si o imbracam bine in aluat. Incercam sa luam atata aluat in mana cat este si pruna de mare. Umezim mainile pentru fiecare galusca.
  6. Fierbem galustile aprox inca 5 min din momentul in care acestea se ridica la suprafata.
  7. Imediat ce scoatem cate o galusca o rostogolim bine prin pesmet. Pofta buna!

M-am insirat de la doamna Laura Laurentiu pentru prepararea acestor galuste, uitati aici reteta.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker