Diverse

Un barbat pe nume OVE

Un barbat pe nume OVE

” Un barbat pe nume OVE ” este, poate, cel mai bun roman citit de mine în ultima vreme. Deși este mai tot timpul ursuz, morocanos si nu se abate niciodata  de la reguli, Ove este omul căruia trebuie să-i afli povestea. Este „musai” sa o afli, asa cum scrie și Fredrik Backman, autorul celebrului roman.
„Ove are cincizeci și noua de ani. Conduce un Saab. E genul de om care, dacă nu te place, te arată cu degetul, uite-așa, de parc-ai fi un hoț. Da, arătătorul lui Ove e ca lanterna polițistului la rondul de noapte….
Ove înțelegea lucrurile pe care le vedea și le putea atinge. Beton și ciment. Sticla și oțel. Pentru el totul era alb sau negru. Iar ea era culoare. Toată culoarea lui… Ove n-a inteles niciodata de ce Sonja il alesese pe el. Ei ii placeau doar lucruri abstracte- carti, muzica si cuvinte curioase. Ove era un om al concretului. El mergea prin viata cu mainile in buzunare. Ea- dansand…
 Daca l-ar fi intrebat cineva, ar fi raspuns ca, inainte de ea, nu traise. Si nici dupa…”
Asta este Ove, omul pentru care principiile si regulile conteaza atat de mult in viata. Si ea. Sonja. Femeia iubita. Desi morocanos, viata lui ia o intorsatura neasteptata atunci cand in cartier se stabileste o familie cu doi copii, tatal- tolomacul si mama- nu in totalitate idioata. Ove isi da seama ca Sonjei i-ar fi placut de aceasta noua vecina, care da buzna in viata lui fara a-i  cere permisiunea, iar comportamentul batranului se va schimba total.
Trebuie văzut și filmul cu Tom Hanks în rolul lui Ove, doar că aici Ove se numește Otto…
Musai de citit romanul, dar și filmul pare interesant.
Cartea am comandat-o de aici – > Targul de Carti – Un barbat pe nume Ove

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker