Strudel cu dovleac si nuca

Strudel cu dovleac si nuca
Strudel cu dovleac si nuca – un desert de toamna aromat si delicios. Facut cu foi de casa, cu scortiosara si multa nuca, acest strudel imi aminteste de placinta facuta de mamaia Patrita in copilarie. Facea ea foile de placinta cu untura si le intindea mult, mult ca aproape vedeai prin ele. Eu nu le-am putut intinde asa de mult, insa fragede au fost si ale mele. Si gustoase.
Cateva sfaturi!
- Dovleac. De obicei mai facem si supa crema de dovleac, care este absolut apetisanta, clatite sau prajituri cu dovleac si ciocolata. Asa ca din dovleacul meu mariosor am cantarit 800 de grame pentru placinta, restul asteapta la frigider pana ma hotarasc ce sa il prepar.
- Caramelizam dovleacul timp de 15-18 minute inainte sa-l folosim la placinta.
- Scortisoara adaugam abia la final peste dovleacul caramelizat.
- Din cantitatile de aluat mi-au iesit 5 foi de placinta pe care le-am facut sub forma de rulou. Daca doriti sa faceti placinta clasica, puteti sa alternati foile de placinta si dovleac.
- Nu este nevoie sa lasam aluatul la dospit!
- Nu avem nevoie de drojdie!
- Regula de baza. Atunci cand facem orice aluat, fie el dulce sau sarat, dupa ce il scoatem din cuptor, il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam sa se raceasca. Asa facem si cu painea, si cu checul si cu orice alt aluat.
Ingrediente foi:
- 1 ou
- 100 gr unt de la temperatura camerei
- 40 gr untura
- 200 ml apa rece
- 620 – 650 gr faina
Ingrediente umplutura:
- 800 gr dovleac razuit
- 100 gr zahar / 5 linguri
- scortisoara
- optional: nuca
- zahar pudra
Cum preparam Strudel cu dovleac si nuca
1.Mai intai razuim dovleacul, ii adaugam 5 linguri de zahar( sau dupa gust) si il punem la caramelizat pe foc aproximativ 15-18 minute. La final ii adaugam si scortisoara dupa gust.
2.Pentru aluat folosim unt moale, de la temperatura camerei. Punem faina intr-un bol, adaugam untul, untura, oul si apa si framantam un aluat moale, dar nelipicios. Untura se poate inlocui cu unt, sau invers, untul cu untura. Eu am pus putina faina pentru fragezire pentru ca ai mei nu o areeaza.
3.Impartim aluatul in 5 parti.
4.Presaram faina pe blatul de lucru si peste aluat si intindem foi cat de subtiri. Ungem cu dovleac si presaram nuca si rulam. Asezam ruloul in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel cu fiecare foaie de placinta.
5.Portionam rulourile si dam tava la cuptorul preincalzit la 200 de grade. Nu se coace greu placinta, cand se rumeneste frumos deasupra,este gata. Pudram cu zahar pudra imediat ce scoatem placinta din cuptor si o lasam 10 minute acoeperita cu un posop sa se racoreasca inainte sa servim. Pofta buna!