Aluaturi dulciPrajituriRetete Vechi

Placinta cu dovleac cu foi fragede de casa

Placinta cu dovleac cu foi fragede de casa

Placinta cu dovleac cu foi fragede de casa asa cum ne facea mamaia Patrita in copilarie si era atat de buna si de aromata am facut si eu acum. Si ai mei o iubesc, daca nu ii pun pe ei sa razuiasca dovleacul sau sa il taie  🙂 Aceasta reteta de foi o facea mamaia pentru orice placinta, insa ea folosea untura, nu unt. Eu nu am avut untura si am folosit unt.

Am cantarit dovleacul razuit, insa nu l-am pus la placinta in intregime. De obicei mai facem si supa crema de dovleac, care este absolut apetisanta, clatite sau prajituri cu dovleac si ciocolata. Asa ca din dovleacul meu mariosor am cantarit 800 de grame pentru placinta, restul asteapta la frigider pana ma hotarasc ce sa il prepar.

Cateva sfaturi!

  • Caramelizam dovleacul timp de 15-18 minute inainte sa-l folosim la placinta.
  • Scortisoara adaugam abia la final peste dovleacul caramelizat.
  • Folie astea sunt perfecte, suporta intindere atat de mare ca aproape se poate vedea prin ele. Iar aluatul este suficient pentru 5 foi. Secretul este sa presaram faina din abundenta atat pe bnlatul de lucru, cat si deasupra foi atunci cand o intindem.
  • Umplutura. Nefiind un aluat dulce, se poate folosi orice umplutura pentru foi: branza dulce sau sarata, mere, dulceata.
  • Regula de baza. Atunci cand facem orice aluat, fie el dulce sau sarat, dupa ce il scoatem din cuptor, il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam sa se raceasca. Asa facem si cu painea, si cu checul si cu orice alt aluat.

Ingrediente foi:

  • 1 ou
  • 130 gr unt de la temperatura camere
  • 150 ml apa rece
  • 500 gr faina

Ingrediente umplutura:

  • 800 gr dovleac razuit
  • 100 gr zahar / 5 linguri
  • scortisoara
  • optional: nuca

Cum preparam placinta cu dovleac cu foi fragede de casa

1.Mai intai razuim dovleacul, ii adaugam 5 linguri de zahar( sau dupa gust) si il punem la caramelizat pe foc aproximativ 15-18 minute. La final ii adaugam si scortisoara dupa gust.

2.Pentru aluat folosim unt moale, de la temperatura camerei. Punem faina intr-un bol, adaugam untul, oul si apa si framantam un aluat moale, dar nelipicios.

3.Impartim aluatul in 4 parti. Ultima foaie de placinta am scos-o din ceea ce am taiat de pe margini de la celelalte foi.

4.Presaram faina pe blatul de lucru si peste aluat si intindem foi cat de subtiri. Le taiem pe dimensiunea tavii. Tapetam tava cu hartie de copt si adaugam prima foaie de placinta. O ungem cu dovleac si presaram nuca. Procedam la fel cu fiecare foaie de placinta.

5.Portionam placinta si punem din loc in loc cate un cubulet mic de unt, de dimensiunea unei masline mici.  Nu se coace greu placinta, cand se rumeneste frumos deasupra,este gata. Pudram cu zahar pudra imediat ce scoatem placinta din cuptor si o lasam 10 minute acoeperita cu un posop sa se racoreasca inainte sa servim. Pofta buna!

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker