Cozonac” Bradul de Craciun”
Cozonac” Bradul de Craciun”
Cozonac” Bradul de Craciun” este un cozonac rapid ce nu necesita framantare multa ca si cozonacul traditional. Dar este delicios si foarte pufos! Din aceasta compozitie mi-au iesit doi cozonaci braduti si o coronita.
Ingrediente:
- 3 oua
- 450 ml lapte
- 110 g margarina Unirea
- 150 g zahar
- 40 g drojdie
- 1 kg faina
- 200 g ciocolata Poiana cu alune si stafide
- esenta de rom
- un praf de sare
- zahar pudra
Mod de preparare.
1.Dizolvam drojdia in 50 ml de lapte cald si o punem in bolul cu faina. O lasam 10-15 minute deoparte, timp in care pregatim celelalte ingrediente.
2. Adaugam margarina topita, laptele, 2 oua, zaharul, esenta si un praf de sare si framantam un aluat moale, dar nelipicios. Daca mai este nevoie, mai adaugati faina.
4. Acoperim aluatul cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit in loc calduros timp de 1 ora.
5. Impartim aluatul in 4 parti egale pentru cei 2 braduti ( ceea ce ne ramane de pe marginea bradutilor, putem intinde intr-o foaie si mai facem o coronita sau cornuri cu ciocolata).
6.Ciocolata o topim pe baie de aburi impreuna cu 1-2 linguri de lapte.
7. Intindem o foaie de aluat cat mai subtire pe hartia de copt si adaugam 2-3 linguri de ciocolata. Cu o pensula intindem ciocolata in forma de bradut ( eu am mai presarat si putina nuca deasupra).
8. Acoperim cu alta foaie si presam usor marginile bradutului cu degetele, apoi decupam usor cu cutitul.
9. Punem pe mijlocul bradutului o banda din coala lata cam de 2 cm, si taiem ramurile late aprox. de 1 cm.
10. Rasucim fiecare ramura de brad. Ungem apoi bradutul cu ou batut si il transferam cu hartia de copt pe tava.
11. Coacem cozonacii la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30-35 de minute sau pana cand se rumenesc frumos.
12. Imediat ce ii scoatem din cuptor ii pudram cu zahar pudra. Pofta buna!
sursa:https://www.lalena.ro/reteta/1638/Cozonac-Brad-de-Craciun/