Compot de prune – reteta clasica

Compot de prune – reteta clasica
Compot de prune – reteta clasica asa cum ne faceau mamele si bunicile noastre in copilarie. Umpleau camerile cu compoturi, gemuri, dulceturi si muraturi, care mai de care mai diversificate. Si ce bune mai erau iarna! Noi am pastrat traditia si, de cate ori avem ocazia, preparam compot, dulceata, muraturi sau zacusca. Imi place sa am si eu camara plina, insa doar cu ceea ce stiu ca se consuma. Daca avem gemuri, dulceturi sau compoturi care nu se consuma, atunci isi gasesc locul in prajituri. Pe acestea nu le refuza niciodata ai mei. Copilul iubeste compotul, iar cum acum avem prune nu aveam cum sa nu ii fac cateva borcanele.
Am facut compotul dupa reteta veche, reteta clasica pe care o stiu de la tatal meu, asul in preparate pentru „camara”.
Ingrediente pentru un borcan de 580 ml:
- aprox. 5-6 prune
- 3 linguri de zahar
- apa
Cum preparam compotul de prune
1.Mai intai spalam fructele si le desfacem in doua. Aruncam samburele.
2.Punem jumatatile de prune in borcan aproximativ 3/4 din borcan.
3.Adaugam 3 linguri de zahar in fiecare borcan si completam cu apa pana cand umplem borcanele.
4.Strangem bine capacele borcanelor si le punem in oala al carui fund este tapetat cu prosoape de bucatarie. Punem oala la fiert si lasam pe foc aproximativ inca 20 de minute din momentul cand incepe sa clocoteasca apa. Lasam borcanele acolo, in apa si dupa ce stingem focul oalei pana a doua zi sau pana cand se racesc complet. Dupa racire le putem transfera in camara.
Sa aveti pofta la compot si spor la preparat!
Recomand si gemul de prune cu nuci.
Daca va place retata noastra si v-am inspirat, distribuiti reteta sa ii inspiram si pe ceilalti!