Prajitura Vanila cu ciocolata
Prajitura Vanila cu ciocolata
Prajitura Vanila cu ciocolata este o prajitura delicioasa, insiropata, cu crema de vanilie si strat generos de ciocolata deasupra. Am facut foile pentru aceasta prajitura din aceeasi compozitie din care fac blatul umed pentru tort. Crema este cea clasica de vanilie, insa nu am exagerat cu ea, am pus putina crema intre blaturi.
Cert este ca aceasta prajitura este perfecta pentru o masa de sarbatoare in familie, pentru zile cand avem musafiri sau cand avem pofta de ceva dulce. Desi pare sofisticata, este o prajitura super simpla.
Cateva sfaturi!
- Pentru a obtine foi cat mai uniforme, este nevoie sa coacem separat cele 4 foi. Impartim compozitia in mod egal in 4 boluri.
- Foile pentru prajitura se vor coace foarte repede, in aproximativ 12-14 minute vor fi suficient de coapte.
- Pentru stratul de ciocolata am folosit crema de ciocolata de la Lidl, gen Finetti. Aceasta trebuie diluata cu lapte.
- Am copt foile pentru prajitura intr-un vas de yenna mediu cu dimensiunile de 22/28 de cm ce l-am tapetat cu hartie de copt.
Ingrediente foi:
- 4 oua
- 180 g faina
- 180 g zahar
- 90 ml apa fierbinte
- 6o ml ulei
- 4 linguri de cacao
- 1 plic de praf de copt
Ingrediente crema:
- 3 galbenusuri
- 4 linguri cu varf cu zahar
- 3 linguri cu varf cu faina
- 50 ml frisca lichida
- 500 ml lapte esenta de vanilie
Pentru sirop: 200 ml lapte, 2 linguri de zahar, esenta de vanilie
+ 200 gr crema de ciocolata, 3 linguri de lapte
Cum preparam foile.
1. Mixam albusurile spuma cu jumatate din zahar.
2.Galbenusurile le mixam cu restul de zahar. Adaugam treptat si uleiul si mixam. Cacao o amestecam bine cu apa fierbinte sa nu ramana cocoloase si o turnam peste galbenusuri. Mixam sa se integreze bine. Adaugam apoi tot peste galbenusuri si faina cu praful de copt si mixam. Rezulta o compozitie groasa.
3.Luam aceasta compozitie cu lingura si o punem peste albusuri. Amestecam cu o spatula pana cand se compozitia se omogenizeaza perfect. Impartim compozitia in 4 parti. Coacem fiecare foaie timp de 12-14 minute in tava tapetata cu hartie de copt. Intindem bine compozitia in tava, desi pare foarte subtire, foia va creste in timpul coacerii.
Cum preparam crema.
Amestecam galbenusurile cu zaharul si cu faina si turnam laptele in fir subtire. Amestecam cu un tel si punem compozitia pe foc pana cand se ingroasa ca o budinca. Trebuie sa amestecam continuu in crema. Cand este gata, o transferam intr-un bol si o acopeprim cu folie alimentara si o lasam la racit.
Mixam frisca lichida, adaugam crema si esenta de vanilie dupa gust si mixam 1-2 minute sa se omogenizeze perfect.
Asamblare.
Facem un sirop din lapte caldut, zahar si esneta de vanilie si vom insiropa fiecare foaie de prajitura, apoi adaugam cate 3-4 linguri de crema. Topim ciocolata timp de 7-8 secunde la cuptorul cu microunde impreuna cu 3-4 linguri de lapte. Adaugam ciocolata deasupra prajiturii si dam prajitura la rece pentru 5-6 ore.
Portionam prajitura cu un cutit cu lama lata trecuta prin jet de apa calda.
Pofta buna!