Prajitura lenesului
Prajitura lenesului
Prajitura lenesului este o prajitura de sorginte turceasca atat de simpla, de aici si numele acesteia. Este o prajitura insiropata, cum sunt toate prajiturile otomane, plus un strat generos de caramel, un deliciu. Personal, ador prajiturile turcesti si grecesti, acelea insiropate bine si atat de diferite de ale noastre.
Sfaturi!
- Compozitia este suficienta pentru un vas mic de yena. Al meu a avut dimensiunile 20/24 cm si l-am achizitionat de aici
- Nu avem nevoie de cantar de bucatarie pentru a masura ingredientele.
- Nu va faceti griji cum ca ar fi prea mult sirop pentru insiroparea prajiturii, aceasta il va absorbi pe tot.
- Este nevoie sa lasam prajitura cel putin o ora la frigider pentru a se inchega suficient caramelul.
- Reteta usoara. Aceasta reteta de prajitura este extrem de usor de preparat si nu avem nevoie de multe ingrediente.
Ingrediente blat:
- 3 oua
- 3 linguri de zahar
- 3 linguri de lapte
- 3 linguri de ulei
- 3 linguri de gris
- 3 linguri de faina
- 1 plic de praf de copt
- esenta de vanilie
- un praf de sare
Ingrediente sirop:
- 2 pahare/ 400 ml lapte
- 4 linguri/ 80 gr zahar
Ingrediente caramel:
- 4 linguri de zahar
- 2 linguri de amidon alimentar
- 1,5 pahare de apa/ 300 ml
Cum preparam prajitura lenesului
1.Mai intai preparam blatul. Mixam ouale cu un praf de sare timp de cateva minute pana cand incep sa se ingroase. Adaugam zaharul si mai mixam 4-5 minute. Adaugam pe rand si restul de ingrediente si amestecam cu o paleta. Turnam compozitia intr-un vas de yena fara sa il ungem cu ulei.
2.Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180 de grade paan cand trece testul cu scobitoarea, aprox. 25-30 de minute.
3.Cat timp se coace prajitura, preparam siropul. Dizolvam zaharul in laptele rece si il lasam deoparte. Imediat ce scoatem prajitura din cuptor, turnam deasupra acesteia tot siropul. Aceasta il va absorbi imediat.
4.Preparam apoi caramelul. Punem zaharul intr-o craticioara si il caramelizam. Adaugam apa si lasam siropul pe foc pana cand se dizolva zaharul si incepe sa clocoteasca. Atunci adaugam si amidonul dizolvat in 2-3 linguri de apa. Amestecam si lasam pe foc pana cand se ingroasa ca un sos. Imediat ce il luam de pe foc, turnam caramelul deasupra prajiturii. Lasam prajitura sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o dam la frigider cel putin o ora. Portionam si servim 🙂
Pofta buna!