Aluaturi sărateDiverseRetete internationale
Placinta cu spanac- Spanakopita
Placinta cu spanac- Spanakopita
Placinta cu spanac- Spanakopita este o placinta de origine greceasca, o placinta delicioasa pe care o consumam cu iaurt grecesc. Daca ai fost cel putin odata in Grecia, sigur ai intalnit la patiseriile lor aceasta placinta. Este destul de renumita si s-a raspandit rapid si in tarile vecine.
Cateva sfaturi!
- Foile de placinta sunt facute in casa, insa acestea se pot inlocui cu aluat foietaj din comert. Va sfatuiesc sa il faceti in casa, totusi. Este gustos si se prepara usor.
- Se poate folosi spanac proaspat sau congelat. Este recomandat sa se opareasca timp de 4-5 minute inainte de a fi calit.
- Se poate adauga si cascaval in compozitia de umplutura, insa grecii folosesc crema de branza.
- Eu nu am avut, insa reteta originala presupune sa adaugam in compozitia de branza si cateva frunze de menta proaspata.
- Greci abuzeaza de uleiul de masline, asa ca adauga acest ulei atat in compozitia aluatului, cat si deasupra placintei inainte de o da la cuptor. Aceasta se unge cu un strat generos de ulei de masline.
- Reteta gustoasa si usoara. Se prepara destul de rapid si de usor, o placinta pe cinste.
Ingrediente aluat :
- 100 ml ulei de masline
- 20 gr otet
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar
- 200 ml apa
- 500 gr faina
Ingrediente umplutura:
- 500 gr spanac congelat/ proaspat
- 300 gr branza feta sau telemea
- 2 legaturi de ceapa verde
- 100 gr crema de branza ( Almette)
- 1 ceapa
- 3 oua
- 1 iaurt mic/ 130 gr
- marar verde
- 1 lingura de oregano
Mod de preparare.
- Mai intai preparam aluatul. Punem toate ingredientele intr-un bol, ultima data adaugand faina. Framanatam bine aluatul, acesta este uleios si deloc lipicios. Il dam deoparte si trecem la prepararea umpluturii.
- Ceapa inclusiv cea verde o tocam grossier si o punem la calit.
- Spanacul il oparim 4-5 minute in apa clocotita si apoi il adaugam peste ceapa la calit. Il lasam 7-8 minute. Spanacul l-am lasat doar curatat de nervura centrala, nu am tocat frunzele.
- Lasam compozitia de spanac la racit si deabia apoi adaugam ouale batute cu iaurtul si cu crema de branza. Adaugam oregano, marar verde tocat marunt si apoi branza sfaramitata cat mai mare. Amestecam bine.
- Aluatul il impartim in 2. Intindem prima parte si o asezam in tava astfel incat sa fie ridicata si pe peretii tavii.
- Adaugam compozitia de spanac si acoperim cu cealalta parte de aluat.
- Portionam placinta cu un cutit bine ascutit inainte de a o da la cuptor.
- Coacem placinta in cuptorul preincalzit la 200 de grade pana cand se rumeneste frumos.
- Imediat ce o scoatem din cuptor, acoperim placinta cu un prosop umezit si o lasam la racit. Pofta buna!
De unde m-am inspirat eu: Iubim Grecia