Eclere cu crema de vanilie
Eclere cu crema de vanilie
Eclere cu crema de vanilie sunt desertul meu preferat. Dar cred ca sunt desertul meu preferat caci sunt preparate de mine. Am tot mancat de la cofetarii, restaurante si nu m-au dat pe spate deloc. Pe ale mele le ador, insa. Asa ca am facut compozitie dubla de data aceasta. Am reteta asta de multi ani si ies perfect cojile de eclere. Aceeasi reteta o folosesc si pentru Choux la creme.
Cateva sfaturi!
- Nu deschidem usa cupotrului in primele 15-17 minute de coacere a eclerelor. Evitam astfel „lasarea” acestora.
- Interiorul eclerelor ramane usor crud, acesta trebuie indepartat.
- Mi-au iesit in jur de 35 de eclere, insa depinde de marimea acestora. Daca faceti mini eclere vor iesi mult mai multe.
- Crema fierbinte trebuie acoperita cu folie alimentara pentru a nu se crea pojghita deasupra ei si o folosim de-abia cand se raceste complet.
- Optional. Frisca este un ingredient optional, insa combinatia de crema de vanilie cu frisca este dementiala.
Ingrediente coji:
- 4 oua
- 130 gr faina
- 100 ml ulei
- 250 ml apa
Ingrediente crema:
- 4 oua
- 150 gr zahar
- 85 gr faina
- 500 ml lapte
- esenta de vanilie
- + FRISCA LICHIDA
Ingrediente glazura de ciocolata:
- 200 gr ciocolata cu lapte
- 3 linguri cu ulei
- optional: 70 gr ciocolata alba pentru grilaj
Cum preparam eclere cu crema de vanilie
- Mai intai preparam cojile pentru eclere. Punem apa impreuna cu uleiul la fiert si le lasam pana cand clocoteste bine. Adaugam toata faina si incorporam rapid cu telul de buctarie. Luam cratita de pe foc si adaugam treptat ouale amestecand bine cu telul dupa fiecare. Lasam compozitia 15 -20 de minute la racit.
- Formam bastoane cat mai groase cu ajutorul unui pos. Cele mai groase bastoane se vor umfla mult, daca nu sunt suficient de groase, nu vor creste suficient.
- Coacem eclerele timp de 30 de minute sau pana cand incep se rumenesc usor in cuptorul priencalzit la 200 de grade. Atentie! Nu deschideti usa cuptorului in primele 15 minute, nu trebuie sa vedem eclerele, se vor coace frumos si fara sa le vedem 🙂 Dupa ce se racesc le taiem capacele in totalitate. Daca este nevoie, vom lua surplusul de aluat din interiorul eclerelor pentru a ramane doar coji.
- Cat timp se coc eclerele preparam crema. Batem ouale cu zaharul si apoi adaugam faina. Adaugam si laptele in fir subtire si punem la foc mediu crema. O lasam pe foc pana cand se ingroasa ca o budinca, iar cand incepe sa se ingroase trebuie sa amestecam in ea continuu. Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam la racit. Adaugam in crema rece si esenta de vanilie.
Mixam spuma frisca.
5. Umplem eclerele cu crema cu ajutorul unui pos si deasupra cremei aduagam un strat de frisca. Acoperim eclerele cu capacele taiate precedent.
6. Pentru glazura topim ciocolata in cuptorul cu microunde impreuna cu uleiul. Ungem fiecare capac de ecler cu glazura si le dam 10 minute la rece. Topim si ciooclata alba cu 1 lingura de ulei si facem un grilaj deasupra eclerelor cu ajutorul unui pos cu vraf subtire.
Pastram eclerele la rece. Pofta buna!