Prajitura greceasca cu portocale
Prajitura greceasca cu portocale
Prajitura greceasca cu portocale mai este cunoscuta si sub denumirea de Portocalopita. Eu iubesc aceasta prajitura. Se face cu mult iaurt, cu foi de placinta si portocale. Se stie faptula ca deserturile grecesti sunt foarte insiropate, dulci si apetisante. Asa este si aceasta prajitura.
Cateva sfaturi!
- Foile de placinta se decongeleaza, apoi se rup in portii mici. In afara de 1 , oprim o foaie pentru a tapeta fundul si peretii tavii cu ea.
- Se foloseste 500 gr iaurt simplu, nu cu arome sau cu fructe.
- Prajitura se insiropeaza imediat ce o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava, abia apoi o portionam.
- O puteti pudra cu zahar pudra, insa acesta se va topi destul de repede, prajitura fiind insiropata.
Ingrediente:
- 500 g iaurt
- 6 oua
- 180 ml ulei
- 180 g zahar + 6 linguri de zahar
- 1 pachet de foi de placinta
- 1 pachet de praf de copt
- stafide
- coaja rasa de la o portocala
- sucul de la 1-2 portocale
- 2 portocale taiate rondele subtiri
- zahar pudra
1.Lasam foile de placinta la dezghetat. Tapetam o tava cu ulei si apoi punem una dintre foile de placinta.
2.Batem ouale cu 180 g de zahar cu ajutorul unui tel, adaugam uleiul, apoi iaurtul si amestecam. Foile de placinta le rupem in fasii mici si le adaugam peste compozitia de oua. Adaugam si praful de copt, stafidele si coaja de portocala rasa.
3.Punem compozitia in tava unsa cu ulei si tapetata cu foaia de placinta oprita, adaugam feliile de portocala si dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 35-40 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
4.Caramelizam cele 6 linguri de zahar, adaugam 1 cana de apa calda si lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul. La final adaugam zeama de la portocale. Siropul se va raci pana cand prajitura va fi gata. Turnam siropul peste prajitura imediat ce o scoatem din cuptor si lasam sa se absoarba bine. Portionam prajitura dupa ce se raceste.
Pofta buna!
Daca va plac deserturile grecesti, va sugerez sa incercati si Revani.